"כי אל משואות לכיש אנחנו שומרים ככל האותות אשר נתן אדוני, כי לא נראה את עזקה"(מכתבי לכיש, חרס מס' 4) נכון ל"ג בעומר כבר חלף אבל החרס הזו שנמצאה בתל לכיש ממחישה לנו 2000 שנה באיחור על חשיבות המשואות-המדורות שהיו מדליקים בימי קדם. וזאת הזדמנות נהדרת לצאת לטייל בעקבות מדליקי המשואות ולטייל מעט באתר תל לכיש היפיפה שנמצא כ10 ק"מ מזרחית לקריית גת (ממש מול אקשן פארק).
תל לכיש הינו תל ובו שרידי עיר מבוצרת שהייתה מהחשובות בממלכת יהודה. בלכיש נרצח אמציהו מלך יהודה: "וּמֵעֵת, אֲשֶׁר-סָר אֲמַצְיָהוּ מֵאַחֲרֵי ה', וַיִּקְשְׁרוּ עָלָיו קֶשֶׁר בִּירוּשָׁלִַם, וַיָּנָס לָכִישָׁה; וַיִּשְׁלְחוּ אַחֲרָיו לָכִישָׁה, וַיְמִיתֻהוּ שָׁם." (דברי הימים ב' כ"ה) אך עיקר פרסומה בא עם כיבושה בשנת 701 לפני הספירה בתקופת חזקיהו מלך יהודה בידי סנחריב מלך אשור, שהנציח את המאורע בתבליט בארמונו בנינווה. העיר נבנתה מחדש בתקופת המלכים מנשה ויאשיהו, וחרבה בשנית בידי נבוכדנאצר מלך בבל. התל נחשף כבר ב1926 וב1994 הוכרז כגן לאומי.
כפי שכבר הבנתם מההקדמה מדובר על אתר ארכיאולוגי מרשים במיוחד עם ממצאים מרתקים המכניסים אותך לעולם אחר. כבר בתחילת המסלול מוצב שלט גדול עם מפה והסבר היכן אתה עומד ומה הולכים לראות. המסלול מתחיל בעליה בכבש גדול ונגיש לעגלות המכניס אותנו היישר מבעד לשערי העיר לכיש. למי שמתקשה לדמיין איך המקום הזה היה רועש וסואן השלטים בצידי הדרך ממחישים בציורים ופסוקים את חיי היום יום בעיר היהודית המשגשגת. משם נפנה אל "חדר המכתבים". בחדר זה נמצאו אוסטרקונים (חרסים ובהם כתב עברי קדום) שהתגלו בתקופת המנדט הבריטי ולכן רובם לצערנו הועברו למוזיאון הבריטי בלונדון. משם אפשר ומומלץ לעלות לתצפית היפיפיה של התל ואחריה להמשיך למתחם הארמון. בהמשך תגיעו למתחם תצפית נוסף שם גם ניתן לראות שאריות של מקדש ישן ולהתרשם מחומות העיר עצמה. הסיור בתל עצמו, בשל גובהו, מאוד נעים ושקט ..ירוק מכל עבר עם פריחה יפיפיה מסביב.
יש כמה מסלולים בתל כך שזמן הסיור במקום תלוי רק בכם. המסלול הראשון מסתיים ממש אחרי התצפית השניה וחוזר חזרה לתחילת המסלול. מסלול נוסף וארוך יותר (אך גם כולל בתוכו ירידה במדרגות תלולות – אפשרי עם ילדים אך לכו בזהירות) ייקח אתכם לבאר העתיקה ו"לעץ השדים" עץ שיזף ענקי ועתיק היחיד שצומח בתל. סיפור מעניין נקשר אודותיו ע"פ האגדה, תושבי הכפר הערבי קוביבה ששלחו את ילדיהם להביא מים מהבאר, סיפרו להם כי שד שוכן בעץ והוא שומר על המים – במטרה לזרז אותם חזרה לכפר. עם השנים הבאת המים מהבאר הפכה ל"מבחן אומץ" עבור ילדי הכפר ולעץ נוספה הילת "עץ השדים" .שימו לב אם תמשיכו במסלול זה הסיור אינו מעגלי ותחזרו דרך שביל עפר נוח להליכה חזרה לחניה.
הטיול בתל לכיש מהנה במיוחד, לאורך המסלול שלטים המספרים מה היה במסע סנחריב – השלטים משלבים פסוקי תנך, עדויות מכתבי אשור שנמצאו וציורים ומפות המסבירים את מה שראינו וקראנו. המצור הופך למוחשי ועומד בניגוד מוחלט לשקט הנפלא ולירוק היפיפה שמסביבנו. המלצה חמה שלי לבוא לכאן דווקא אחר הצהריים כשקצת פחות חם וגם ניתן לחוות יופי של שקיעה מראש התל – יופי מהפנט.
שימו לב – כמה טיפים לטיול בטוח :
- המסלול איננו מוצל כלל ולכן חשוב להביא כובעים ומספיק מים.
- עונת הנחשים החלה- בואו עם נעלים סגורות ואל תרימו סלעים
- במתחם יש כמה בורות- הישארו על המסלול המסודר.
והכי חשוב – תיהנו ושימרו על המקום נקי ויפה כמו שהוא