אתכלית – יציאת מצרים בסגנון אתיופי

אכילת המצות וקריאת הגדת פסח מנסות לגרום לנו להרגיש כאילו גם אנו יצאנו ממצרים אבל בואו נודה על האמת.. החיים המודרניים הקלים והמפנקים מקשים עלינו יותר ויותר את ההרגשה האמתית ולכן החלטתי הפעם לבקר במקום שיכול לתת את ההרגשה הקרובה ביותר לחיים ללא טכנולוגיה ומודרניזציה ועל הדרך הוא מספר סיפור של יציאה אחרת, שגם היא הייתה מלווה בקשיים רבים  – היציאה מאתיופיה. הפעם אבקר בכפר אתיופי הנמצא ממש כאן בישראל – כפר אתכלית הממוקם בקצה קריית גת.

20170418_132251

כפר אתכלית  הוא דגם של כפר אתיופי שנבנה על שטח בגודל של כ30 דונם והוא משמש כמרכז  אותנטי לשימור והנחלת מורשת יהודי אתיופיה. אתכלית  פירושו חקלאות  הכפר בנוי כחווה חקלאית ומי שמגיע אליו נהנה מסיורים וממגוון סדנאות העשרה חווייתיות. המרכז מפרה הן את המבקרים שבאים להתנסות בחוויה אתיופית אותנטית, להכיר מקרוב את סיפורה המדהים של הקהילה ולטעום מתרבותה, והן את בני הקהילה שזוכים להביא את יכולותיהם ואת הרקע התרבותי שלהם לידי ביטוי ולתרום לחברה ממקום של כח ועוצמה והכי חשוב התשלום דמי כניסה הולך לפיתוח המקום ולחיזוק הקהילה .

אנחנו מגיעים לכפר ומיד מרגישים בארץ אחרת מולנו פזורים בתי ג'וגו – בתים העשויים מבוץ ומדריך מקסים בשם עזריה, בבגדים מסורתיים, מקבל את פנינו ואנחנו מתחילים בסיור בכפר עם הסבר על הבתים, הלבוש והמאכלים ..עזריה מספר כיצד חיו באתיופיה בלי חשמל ומים זורמים ואנחנו מתחילים להבין איך החיים יכולים להיות באמת קשים. אחרי הסיור מתחילים בפעילות הסדנה הראשונה לשמחת הילדים היא בניית בית ג'וגו מבוץ זה בדיוק המקום להרגיש את עבודת הפרך במצרים וממחיש לילדים בדרך הטובה ביותר כיצד הופכים בוץ ללבנים וכיצד בונים – זאת חוויה עצומה והילדים (נו טוב גם אני ) מתלהבים מהעשייה המלכלכת אך הנעימה. ממשיכים לתחנה הבאה בתחנה זו אנו לומדים לכתוב באמהרית ואפילו מכינים שלט לחדר הילדים! זה מדהים ללמוד שפה שהיא כל כך שונה וציורית, השאלות הסקרניות של הילדים מפתיעות אפילו אותי והמדריכים סבלניים ונחמדים מסבירים את הצלילים ואת הכתיבה עד שיוצא שלט מושלם .. אחרי הסיור העבודה בחומר ולבנים והסדנת כתיבה התעייפנו והוזמנו לטקס הקפה המכונה גם –  בונה. באתיופיה שתיית הקפה היא לא על הדרך אלא זמן איכות – לשיחה, להידוק הקשרים החברתיים, לדיון בענייני היום וכד' הטקס כולל: קליית פולי הקפה ליהנות מהניחוחות ולהמתין בסבלנות , ברכות של קהל המשתתפים בטקס, מזיגה ושתיה – 3 פעמים. לזכר שלושת האבות: אברהם, יצחק ויעקב. אני לא חובבת קפה וגם הילדים לא אבל הטקס והמשמעויות החברתיות הנובעות ממנו גרמו לנו לשבת בטקס ולהתפעם מהיופי הערכי והאווירה הרוחנית שבו. הישיבה המשותפת לארח יום גדוש פעילות היא גם מקום לשמוע, לשאול וגם לתהות מה עדיף – עולם מודרני ומהיר שדי מנותק מהטבע והסביבה או עולם איטי וקשה פיזית אך עם חיבור מיוחד לסביבה. הפעילות באתכלית אומנם מדברת על יהדות אתיופיה אך היא נותנת הבנה משמעותית, דרך חוויה, על החיים בעבר כך שהמושג "והגדת לבנך" לא יכול להיות משמעותי יותר .

 

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s