הצבע ארגמן – גבעות האירוסים

ממשיכים בטיולי הפריחה והפעם נצא לגבעות הכורכר בנס ציונה שם נמצאת פריחה מדהימה שניתן לחוות רק בתקופה זו של השנה והיא מהפנטת ביופייה ובייחודה – פריחתו של אירוס הארגמן.

אז מיהו אירוס הארגמן? צמח האִירוּס או אִירִיס נקרא על שם אלת הקשת בענן היוונית איריס. בתלמוד נמצאה המילה אירוס פעם אחת בתור שם של צמח ומכאן אומץ שמו של הצמח באופן רשמי. אירוס הארגמן נקרא כך בשל צבע פרחיו, שנע מארגמן עד כמעט שחור- כאשר נמצא קשר בין צבע האירוס לבין צבע האדמה שעליה הוא פורח: אירוסים כהים צומחים על קרקעות בהירות, ואילו אירוסים בהירים יותר על קרקעות כהות

אירוס הארגמן הוא צמח עם אפיון אקולוגי ברור וגבולות חדים. כלומר הוא מוגבל בתפוצתו לאזור גאוגרפי מסוים וקטן יחסית, ואינו גדל באופן טבעי בשום מקום אחר בעולם. בישראל גדל אירוס הארגמן על גבעות כורכר ואדמת חמרה במישור החוף – מכיוון שזהו השטח המאוכלס ביותר בישראל ובשל הבנייה צפופה, נעלם האירוס ממקומות רבים וכיום נותרו כמה שטחים קטנים בהם שרד הפרח: בנתניה, בשפך נחל פולג, בגבעות כורכר באזור ראשון לציון ונס ציונה ובשמורת מבוא אשדוד

פארק לאומי גבעות הכורכר בנס ציונה הוא רכס של כמה גבעות כורכר ממערב לנס ציונה וביניהן עמקים שהיו מעובדים בעבר, עם שרידי פרדסים וחורשות אורנים ואקליפטוסים. מדובר על שמורת טבע יפיפיה בעונה זו ..לא רק בגלל מקבצי האירוסים הרבים הנמצאים במקום אלא בזכות הפריחה המגוונת והצבעונית המכסה את כל הגבעות – רותם מדברי על פריחתו הלבנה והיפה, כלניות, חרציות, עדעד כחול ועוד.. לפי ד"ר גוגל מדובר על כ300 מיני צומח שונים הצומחים ופורחים על גבעות אלו ..חגיגה לעיניים.

למרות שהשמורה נמצאת ממש בתוך העיר סמוך לבתים ולכביש ברגע שעולים על שבילי השמורה שוכחים מהכל.. שקט נעים עוטף את הסביבה וציוצי ציפורים נשמעים סביבכם, ריח פריחה מתקתק באף וכאמור- שלל צבעי הקשת המופיעים בפרחים השונים שסביבכם. חוויה. את הפארק הלאומי הזה נראה שאימצו בתי הספר העירוניים – ישנם שבילים מסודרים, מקבצי האירוסים מתוחמים כדי למנוע פגיעה בהם ועל חלק מהצמחים יש שילוט עם שמם ואופיים. ההליכה במקום פשוט נעימה וחווייתית ונוחה מאוד עם ילדים מה שכן מכיוון שעדיין מדובר בגבעות יש עליות וירידות, חלקן מעט תלולות –הן לא קשות אך בהחלט לא נגיש לעגלות ואם באתם עם קטנצ'יק הביאו אתכם מנשא.

אם אתם רוצים ליהנות מפיקניק ההמלצה שלי היא לאכול אותו בפסגת הגבעה – בפסגה תוכלו לראות תצפית יפיפה על נס ציונה שמוקפת בעונה זו בפריחה צהובה של פרחי בר. אפשרות נוספת היא להיכנס לאחת החורשות שנמצאות במתחם ואז גם יהיה לכם צל ופחות מטיילים סביבכם. בכל מקרה חשוב מאוד להקפיד על הניקיון של המקום- אז לא שלכוח לאסוף אחריכם את השקיות והחד"פ.

מעניין לדעת כי פנינת הטבע הזו בלב העיר הייתה מאויימת במשך שנים על ידי תוכניות בנייה שגררו מאבק סביבתי של החברה להגנת הטבע וגופים נוספים. המאבק לשמחתנו הצליח, המקום הוכרז כפארק לאומי כך שהאירוסים ימשיכו לפרוח מדי שנה.

גבעת האירוסים– גבעה נוספת בה ניתן ליהנות מפריחת האירוסים היא גבעה הנמצאת בין נס ציונה לראשון לציון ומכונה "גבעת האירוסים" . לגבעה זו ניתן להגיע או ישירות ברכב או במסלול (סימון שבילים אדום) המחבר בין גבעת הכורכר לגבעת האירוסים. השביל אינו רשמי אך הוא חווייתי ביותר וניתן לראות לאורכו מבנים עתיקים וציוריים ששימשו את פרדסי האזור.

בתחום הגבעה עצמה ניתן למצוא מחצבת כורכר נטושה, שמאפשרת ללמוד על תהליכי יצירתו של הכורכר כתוצאה מהתאבנות דיונות חול קדומות. בקירות המחצבה תראו חורים קטנים אלו חורי קינון של ציפורים המקננות כאן באביב

איך מגיעים?

לגבעות הכורכר נס ציונה – תכתבו בוויז "גבעות הכורכר" או סעו לרחוב השריון או רחוב 101 . רחובות אלו נמצאים ממש מול הגבעות וניתן להחנות בהם את הרכב, לחצות את הכביש ולהיכנס לשמורה.

גבעת האירוסים – הגבעה נמצאת 350 מ' ממערב לתחנת הדלק פז בכביש 412, ראשון לציון – נס ציונה. הגישה היא מכיוון צפון בלבד, כ- 300 מ' דרומית למחלף ראשונים, אליו ניתן להגיע הן מראשון לציון והן מכביש 431.כביש (רח' יעקב נחמיאס) יוצא בצמוד ומצפון לתחנת דלק, ומוביל לגן אירועים ליד הגבעה (גן אירועים "גבעת האירוסים").המשך הדרך עד הגבעה עצמה הוא בדרך עפר קצרה וטובה לכל רכב.

מחשבה אחת על “הצבע ארגמן – גבעות האירוסים

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s