חוכמה גדולה היא עבודת האדמה."– רבי אברהם אבן עזרא
כשחיפשתי את האדם שמייצג לי את חודש טבת נזכרתי באגדה המשפחתית שלנו המספרת שלאחר שאמא שלי ילדה 4 בנות הטבחיות המרוקאיות, מהמטבח בקיבוץ, החליטו שיאכילו אותה יום יום ארטישוק שאכילתו היא סגולה לבנים .. ואכן לאחר 9 חודשים נולד להורי הבן הראשון.. ומה הקשר בין הסיפור הזה לחודש טבת? מסתבר שבפסיפס שהתגלה בציפורי מצויר הארטישוק כסמל לחודש טבת כי אכן הארטישוק הוא מאכל חורפי . ולכן שמתי צעדי לאדם שממזמן הפך להיות סמל הארטישוק בארץו – נעים להכיר נועם יעקבא מחוות "הארטישוק של נועם" בניר בנים.
קצת עלייך ?
שמי נועם יעקבא בן 60 נשוי +3 וסבא ל1 גר בניר בנים כמעט מאז לידתי- סבא וסבתא שלי היו מראשוני המתיישבים ברמתיים וממקימי יוקנעם המושבה ההורים שלי גרו בקיבוץ פלמ"ח צובה ואחרי שנולדתי עברו לניר בנים שרק הוקמה והיו בין מייסדיה. באותה תקופה לעזוב קיבוץ היה ממש בגידה בלתי נסלחת ולכן לפני כמה שנים שחברי צובה הגיעו לסיור אצלנו בחווה נסגר המעגל – ההורים שלי כל כך שמחו והתרגשו כאילו קיבלו "טיהור מהמפלגה" .
מה זה ארטישוק ואיך הגעתם לגדל אותו ?
הארטישוק הוא שיח קוצני רב שנתי, המתנשא לגובה של 1.5 עד 2 מטר. פרי הארטישוק הוא למעשה ניצן הפרח שטרם הבשיל. לארטישוק טעם טעים ביותר ומעודן והוא נחשב ל"פצצת בריאות" ומהווה מקור מצוין לויטמינים ולמינרלים. היוונים האמינו (כמו עדות המזרח היום) שאכילתו היא סגולה לבן זכר היום כבר יודעים גם על סגולות אחרות שלו הוא עוזר מאוד לעיכול, מוריד מאוד רמת סוכר בדם, מנקה רעלים ואפילו מונע הנג-אובר אחרי שתייה מרובה. למרוקאים יש אפילו זן של ארטישוק בר (חורשף) שהם קוראים לו הארטישוק של השתיינים בגלל סגולה זו והם אוכלים אותו יחד עם שתיית ערק.
אבא שלי החל עם גידול הארטישוק כבר בשנות ה60, למרות שאשכנזים לא נחשפו לירק זה הוא הכיר את הירק המיוחד כי אמו גידלה בגינה שיח קטן של ארטישוק באותה תקופה גם המדינה עודדה גידול זה . אמא שלי לעומתו ממש לא ידעה מה זה הירק המוזר הזה לראשונה נתקלה בו אצל חברים ערבים והייתה בטוחה שהם אוכלים קוצים. אבי גידל כמות קטנה של 20 דונם וזה הספיק לתקופתו. כשאני נכנסתי לעסק, אחרי שחזרתי למשק, הגדלתי את הנפח והיום אני מגדל 500 דונם ארטישוק ופתחתי את המשק לתיירות דבר נוסף שגיליתי על הירק הוא המאכלים השונים והטעימים שניתן להכין ממנו – ההורים שלי רק שלקו אותו במים אבל בזכות שפים איטלקיים למדתי איך ליהנות ממנו במטבח ולהכין ממנו מטעמים.
מה הקשר בין שדה ארטישוקים לתיירות?
האמת זה קרה במקרה, חשבתי על דרך להגדיל הכנסות וב2005 כשהבן שלי התגייס טסנו לטיול מקצועי בדרום איטליה (שם הארטישוק הוא ממש מאכל לאומי). כשהגענו ליד נפולי נתקלנו בפסטיבל ארטישוק ואני לקחתי את הרעיון.. הופתעתי לראות כמה אנשים ממש מחפשים את הקשר לאדמה ולקטיף ובאמת הפסטיבל הצליח מעבר למשוער – הופעתי בטלוויזיה ובכל מקום שאפשר והגיעו המונים כך שביום עצמו נוצר פקק ממסמיה ועד פלוגות . הפקק היה כל כך רציני שדווח עליו בחדשות ושני שופטי כדורגל שהיו בדרכם לשפוט משחק בבאר שבע נתקעו בו . הפסטיבל גרם לי הפסד יותר מהצלחה-מ 60 דונם לא נשאר ארטישוק אחד, למרות שחילקנו והגבלנו לשקיות אנשים מילאו בגנבה עגלות, נעלם ציוד.. בלגן. אבל ככה זה התחיל מאז שיניתי את הקונספט פתחתי לתיירות אבל בצורה אחרת – מגיעות אלי משפחות לסיור חקלאי אותנטי של שעה וחצי שעובר בשדה הארטישוקים שם נחשפים לירק ולסגולותיו , ממשיכים לכרם ענבים שלנו ושומעים את סיפורו של ניר בנים וההיסטוריה האישית שלנו את הסיור ניתן לסיים או להתחיל במסעדה הטבעונית שלנו המבוססת על ארטישוק. במסעדה גם ניתן לרכוש ארטישוק ומוצרים נוספים שאנחנו מגדלים ומייצרים כמו שמן זית וצימוקים המוצרים עצמם כמובן כשרים.
איחול לעתיד
חשוב לי להזכיר לכל הקוראים כמה חשוב לתמוך בחקלאים בארץ. החקלאי היום לא רק עסוק במקור פרנסתו אלא החקלאות היא הבסיס עליו המדינה קיימת – חוץ מאוכל החקלאים הם שומרי הקרקעות של המדינה כשכולם נוסעים לתל אביב והמרכז החקלאי הוא זה שנשאר בתפקיד "שומר המאהל". לכן חשוב לחזק ולתמוך בחקלאות ישראלית .
מחשבה אחת על “נועם יעקבא – טעם החקלאות”