"ההיסטוריה ניצחה את הזמן, שאותו אף אחד מלבד הנצח לא הצליח." ~ וולטר ראלי
יובל נבו
מרכז גן הנוי בקיבוץ עין צורים והיסטוריון חובב
את יובל הכרתי בזכות האימייל. מדי שבוע אני מקבלת מייל ובו סיפור או אנקדוטה מרתקת על דמויות, אישים ואתרים באזורינו. כל סיפור יותר מרתק מקודמו והדגש תמיד על הסביבה הקרובה. ההפתעה האמתית הייתה לגלות כמה אתרים נחשפו בזכותו של יובל וחבריו לתחביב. הסקרנות גרמה לי לפנות ליובל ולהכיר את הדמות המרתקת שמאחורי המייל וההיסטוריה.
כמה מילים עלייך?
אני קיבוצניק מעין צורים , רווק בן 61, עובד כמרכז גן הנוי בקיבוץ .
איך הגעת מגינון להיסטוריה ?
בגיל 40 בערך בשנת שמיטה, התחלתי ללמוד בישיבת הקבוץ הדתי בעין-צורים (שנסגרה בינתיים) ובמרכז-הרצוג שם נחשפתי ביתר שאת ללימודי היהדות, ארץ-ישראל, היסטוריה-יהודית, וכד'. מאז כבר 20 שנה ממשיך בלימודי במרכז הרצוג וכן בשיעורים בירושלים במסגרות שונות.
בכל הקשור בהיסטוריה אני סקרן. החלטתי לחקור כל מה שקשור לאזור הקרוב למקום מגורי – ומידי חודש לצאת בכתבה בידיעון המקומי במדור "דע מאין באת" לטובת תושבי הקבוץ וכן ב"תפוצת-נאטו" למתעניינים, איתם אני מכותב. יש שהכתבות מתפרסמות ב"נאמנגב"- עלון שימור אתרים דרום, ובעלון מ.א. שפיר. ההתעניינות הרבה הביאה גם את המיילים. אני מפיץ למקצועני היסטוריה ומתעניינים ממעגלים שונים . אני עושה זאת כתחביב וכל מי שמתעניין מוזמן תמיד לשלוח לי מייל yuval@ein-zurim.co.il ולהיכנס למעגל התפוצה .
מה לגבי אתר אינטרנט? פייסבוק ?
כרגע אין אתר פייסבוק, דרך האינטרנט אפשר להגיע לכתבות אחדות. בימים אלו אני אכן מתלבט באיזו מסגרת להעלות את כל הכתבות לטובת המתעניינים.
מה הסיפור הכי מרגש שנתקלת בו?
ספור מרגש היה גילוי הטייס שנפל ביום הזיכרון 1956 ליד בית-הספר שפיר. עבדתי בצוות עם ישראל זיסק ממשואות-יצחק ומושקו רום ז"ל משפיר. "זקני שפיר" זכרו היטב את התרסקות המטוס בנחל לכיש, אך לא ידעו דבר מעבר לכך, אפילו לא את שמו של הטייס. ביררנו על הנושא וגילינו שהטייס הוא דני שטהל עם סיפור-חיים מרתק. דני ומשפחתו ברחו בזמן מלחמת העולם השנייה והתחבאו בארצות שונות, דני כנראה מצא מקלט במנזר. לאחר קום המדינה עלתה המשפחה ארצה והתיישבה בנתניה. האב המשיך לעסוק במסחר ביהלומים וייבא לארץ טרקטורים. דני עבר לקיבוץ משמר העמק, ובאוקטובר 1950 התגייס לצה"ל והתקבל לקורס טיס בחיל האוויר. הוא שירת בחיל האוויר בטייסת 109 ("העמק"), טייסת מטוסי מוסקיטו. לאחר השחרור החל לעבוד בענף היהלומנות בבלגיה, אך התגעגע מאוד לישראל ולחבריו, וחזר ארצה לטייסת שלו. הוא התאמן לקראת מטס חיל האוויר שנועד להיערך ביום העצמאות השמיני למדינת ישראל, אך מטוסו התרסק בטיסת אימון לקראת המטס ביום הזיכרון, יום אחד קודם למטס, והוא בן 23. בירור נוסף העלה שבן דודו של דני שטהל, יוסי שטאל, מתגורר במרכז שפירא, לא הרחק ממקום התרסקות המטוס. הוא השתקע במקום כמה שנים מאוחר יותר וידע מעט מאוד על האירוע. . בעקבות הגילוי הוקמה אנדרטת-סלע יפה ומרשימה ע"י האומן גרשון היימן, על שפת נחל לכיש בקצה שלולית החורף.
סיפורים מרתקים נוספים מתקבלים למשל כש"חופרים" ומבררים בנושא כלשהו, ובעל הדבר או קרוביו מצטרפים, ומגלים את ההיסטוריה האישית-משפחתית. וכן כשמגלים אתר ישן-חדש, חושפים אותו ואת ההיסטוריה שלו. אם זה אתר היסטורי (פסיפס), אתר טבע (שלולית-חורף) או אתר לשימור (בית-הסביל במחנה עמנואל), או אתר מורשת (גבעת התאנים). נחמד לדעת שאתה שותף לחשיפה של סיפור או אתר שהיו קרובים להעלם .
איך מתייחסים לתחביב/מקצוע שלך בקיבוץ ?
הרבה אנשים מעריכים את ההתמדה, מתייעצים בנושא טיולים, אתרים ומפרגנים. כמו כן הכנתי לבית הארחה של הקיבוץ רשימה עם אתרים תיירותיים ומסלולים קרובים שניתן ליהנות מהם והיא משמשת את אורחי המלון.
יש עתיד להיסטוריה לדעתך ?
בהחלט. כל שבוע יש עניין "חדש" שנחשף. חדוות הגילוי היא המנוע-חיפוש של ישראל ושלי כצוות לעניין.
איחול לעתיד ?
מקווה שאוכל לחקור, ללמוד ולטייל עוד שנים רבות, בבריאות טובה. מטרה בעתיד הקרוב היא הקמת "מרכז ללימוד חבל לכיש"- היסטוריה, ארכיון ומוזיאון של החבל וקרית-גת. בשילוב עם הנצחת "פלוגת האלוקים"- הפלוגה הדתית של אלכסנדרוני, ש89 חייליה נהרגו בנר שני , חנוכה תש"ח, באזור קרית-גת.