האיכר האמיתי מרגיש בנפשו, שאם יפרוש מן האדמה, הרי הוא פרש מן החיים.– אחד העם
אוטוטו חנוכה ועונת המסיק בשיאה ולכן מה יותר נפלא מללכת לסיור היכרות עם בתי הבד ופעולת הפקת השמן, הפעם בחרתי לבקר בבית בד שיש למפעיליו סיפור משפחתי והיסטורי נפלא המשלב ציונות, פמינזם ובעיקר אהבת האדמה.
בית הבד "פנקס משק מטעים" נמצא בשדות כרמי יוסף, השביל המוליך אל בית הבד נושק לכרם זיתים ענק ויפיפה שכאילו מכין אותנו לקראת מה שעוד מעט נחווה.. בסיום השביל מופיע בית הבד- לא מדובר במרכז מבקרים מתחנף אלא בבית בד קטן יחסית ומאוד נקי שבכניסה אליו דולבים (מיכלים גדולים) מלאים זיתים ואת המכונות ניתן לראות גם מבחוץ.
את הסיור נתחיל בחדר מבקרים קטן ונעים שם ניפגוש את אסף שייקח אותנו לשיחה מרתקת על ענף הזית – כיצד מתבצע המסיק, אילו זני זיתים יש, אופיו הייחודי של עץ הזית ועוד אחרי שתרגישו כבר מומחים בתחום תוכלו גם לטעום.. כן כן ממש טועמים – כוסיות שמן זית לשתיה!! למרות הרתיעה הברורה שלי מהעניין אין ספק שזאת אחת הטעימות המעניינות שחוויתי ממש ניתן לחוש בטעמים והריחות השונים של שמני הזית הסורי החריף ולעומתו קורנייקי העדין ועם הריח המשכר לכמה דקות תרגישו מינימום השף אייל שני ותתחילו להתפלסף על טעמי אדמה ולהתפייט על ריחות סתיו- מצחיק אבל פתאום זה מאוד ברור למה מתכוונים.
אחרי שטעמנו ושמענו את סגולות הזית יהיה נחמד לראות איך מכינים אותו וואנו יוצאים לסיור בבית הבד עצמו- רואים כיצד שופכים את הזיתים למסוע ומשם מופרדים הזיתים מהלכלוך שסביבם (עלים ובוץ בעיקר) נשטפים ועוברים למתקן ריסוק , מתערבלים ומשם לצנטריפוגה ענקית שמפרידה בין הגפת – הלו הוא החומר "הלכלוך" שיוצא מהזית המרוסק ,לבין השמן עצמו. לאחר הפרדה זו השמן עובר לצטריפוגה נוספת שם מסונן שוב ו..זהו שמן זית זך, טהור ולא מהול נשפך לחבית הענקית – תהליך מדהים ומעניין שכל חובב זיתים או שמן ייהנה ממנו.
אחרי שטעמנו והחכמנו ואם עדין תישאר סבלנות יותר מכדאי לשמוע את הסיפור ההיסטורי של המקום- השטח ובית הבד שייכים למשפחת פנקס כבר דורות :סבת סבתם היא זו שרכשה אותם אולי תכירו את שמה "בתיה מקוב" ואם לא בקצרה עליה: בתיה מקוב נולדה בפולין שם נישאה לאברהם מקוב והייתה סוחרת מצליחה שניהלה לבדה את עסקיה תוך גידול עשרת ילדיה. בשנת 1890 התוודעה לחברת מנוחה ונחלה שפעלה מטעם ארגון חובבי ציון לרכישת נחלות בארץ ישראל, ואז החליטה שהיא עולה לארץ. בעלה שהתנגד לרעיון זימן אותה לדין תורה בטענה שדעתה נטרפה עליה כדי לאסור עליה לעלות ארצה, אולם היא השיבה לבית הדין שאם כך ממילא בעלה פטור ממתן גט ולכן היא חופשיה לעלות לארץ. ב-1891 השאירה בפולין את בעלה ועלתה עם חמישה מילדיה למושבה רחובות. ברחובות עסקה בחקלאות ובעיקר בגידול ענבים בשטחים שרכשה. מלבד חקלאות היא גם עסקה בציונות והייתה האישה היחידה שהשתתפה בבחירת הוועד הראשון למושבה על ידי 16 חברים, אולם עקב היותה אישה לא יכלה להיבחר בעצמה לוועד.
את אהבת האדמה כנראה הורישה הסבתא לנכדי נכדיה שכן למרות שאסף מצא עצמו בעבודות הייטק מכניסות ויוקרתיות הוא חש צורך לחזור למקורות הוא התפטר וחזר לשטח ובפרגון של בני משפחתו בנה את בית הבד המקסים הזה בו הוא ואחיו שותפים.
הסיור במקום מרתק ומתאים, בעונה זו בלבד(עד סוף דצמבר בערך) ובתיאום מראש. מכיוון שלא מדובר בסיור ארוך הייתי ממליצה לשלב עוד אתרים (ניתן למצוא מגוון גדול באתר תיירות של מ.א גזר ) ולהמשיך ביום חקלאי באזור שכולו מלא בכרמי יין, זיתים ומחלבות איכותיות ובקלות ניתן לכנותו טוסקנה של ישראל.
שעות פתיחה : בתיאום מול אסף 054-5422257